Ooooh, la, la, c'est magnifique!

Tartă cu lemon curd şi bezea

Această tartă este perfectă pentru zilele fierbinţi de vară. Cu un aluat uşor crocant pe margini, o cremă care îţi revoltă papile gustative din cauza lămâilor puse în cantităţi destul de mari şi cu o bezea care te face să îţi doreşti să mai mănânci cel puţin încă o felie, această tartă este ea însăşi o felie de viaţă. Nu este ea oare precum zilele acelea pe care le începi cu gânduri mari, pe care le-ai dospit în mintea ta în noaptea ce tocmai a trecut, ca să te trezeşti acrit de realitatea din jurul tău şi, mai apoi, să te îndulceşti din nou puţin, o senzaţie scurtă, dar voluptoasă, la fel cum este şi bezeaua, care te face să iei lucrurile din nou de la capăt. Acest desert te îndeamnă la visare, însă, şi mai important, îi face pe cei pentru care ai pregătit-o să exclame că este o senzaţie în sine. Dar, mai bine să las vorba şi să trecem la treabă pentru că e o reţetă cu o grămadă de poze.

Aluat
o cană de făină
o jumătate de pachet de unt
6 linguri de zahăr tos
un ou
Se amestecă untul cu zahărul cu un mixer la viteză rapidă pentru aproape două minute, după care se adaugă oul. Când acesta s-a incorporat bine, adăugaţi făina şi frământaţi aluatul până are o consistenţă destul de tare. După aceea formaţi o bilă, o puneţi în folie alimentară şi o lăsaţi la frigider pentru cel puţin 30 de minute sau chiar peste noapte (eu de obicei când fac tarte, aleg varianta din urmă).
Se întinde aluatul pe masa de lucru cu un făcăleţ până ajunge la circa 0,5 mm grosime. 
Aşezaţi aluatul într-o tavă unsă cu unt (nu trebuie tapetată cu făină) şi tăiaţi marginile.
Înţepaţi tarta din loc în loc cu o furculiţă, acoperiţi cu hârtie de copt şi aruncaţi nişte boabe de fasole pe deasupra, ca să nu se umfle aluatul prea mult. 
Puneţi tarta în cuptorul încins, în prealabil, şi lăsaţi-o pentru 15-20 de minute, la foc mediu. După acest timp, va arăta cam aşa.
Lăsaţi-o să se răcească şi să trecem la crema de lămâie, adică lemon curd.

Lemon curd
3 lămâi
trei ouă întregi
două gălbenuşuri
10 linguri de zahăr tos
o jumătate de pachet de unt
coaja de la o lămâie
Zeama de la cele trei lămâi, împreună cu coaja dată pe răzătoare (de la o singură lămâie) se pun împreună cu untul şi zahărul la bain-marin, până se omogenizează, după care adăugaţi ouăle bătute şi amestecaţi până începe să se desprindă uşor de vas şi capătă consistenţa unei creme fine.  Turnaţi-o peste blatul de tartă.
Bezea
două albuşuri
8 linguri rase de zahăr

Se bat bine albuşurile cu zahărul şi se adaugă peste tartă (eu nu am spriţ, asa că m-am descurcat cu linguriţa).
Nu rataţi nici un loc liber :)
Băgaţi la cuptor pentru încă 20 de minute la foc mediu spre mic şi gata! Vorba marmotei, aerata e servită :)

Util: Lemon curdul se poate servi şi ca atare, sau pe biscuiţi, croissante, etc. Este unul dintre deserturile preferate pentru vară, datorită gustului răcoritor. Poate fi păstrat, la frigider, aproape două săptămâni, într-un recipient închis.
BON APPETIT!

Comentarii

  1. noaptea asta o sa visez doar tarta asta

    RăspundețiȘtergere
  2. :))). Pai, daca imi spui cine esti poate nu mai e nevoie. Se poate aranja sa te delectezi cu o felie de prospetime:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu pot sa cred, e tarta mea preferata, o fac destul de des, e foarte buna

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare