Piece of cake

Tort amandina cu trufe de ciocolata
Mi-a luat ceva timp sa postez reteta asta, ca deh, lenea e mare. Acest tort l-am facut anul trecut de ziua iubitului meu sot si, zic eu, a fost "foarte excelent" (vorba lu' Vanghelie). Am si muncit ceva la el, mai ales ca am pregatit doua torturi, unul pentru acasa si unul pentru colegii lui Dan, dar la final a meritat efortul. Am tot cautat o reteta de amandina care sa-mi faca cu ochiu si, in cele din urma, m-am oprit la cea a Laurei Sava, care face furori pe internet. Si pe buna dreptate, pentru ca tortul a iesit exact asa cum voiam: ciocolatos, bine insiropat si deloc gretos. Eu am schimbat putin reteta de baza a Laurei si la final a iesit cum nu speram mai bine. Am adaugat si fructe de padure pentru un gust mai racoritor si au mers perfect cu crema de unt.
Ingrediente pentru blat
6 oua (albusurile separate de galbenusuri)
200 gr zahar
30 ml ulei
30 ml apa
4 linguri cacao
8 linguri faina
 Bateti albusurile spuma cu un strop de sare intr-un castron. Galbenusurile le frecati cu zaharul, uleiul si apa, dupa care le adaugati peste albusuri. Amestecati de jos in sus cu o lingura de lemn sau cu o spatula, usor, pana se incorporeaza ingredientele. Faina cernuta cu cacao se adauga in ploaie peste amestecul de oua si se incorporeaza usor, prin miscari de jos in sus.
Puneti compozitia intr-o tava de tort (cu pereti detasabili), tapetata cu hartie de copt si dati la cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 35 de minute. Faceti testul scobitorii ca sa va asigurati ca blatul este copt. Al meu a iesit cam asa.
Dupa ce s-a racit taiati-l pe jumatate, cu un cutit lung si cu lama subtire.

Ingrediente sirop
300 ml apa
150 gr zahar
un pliculet de cappucino
1 esenta de rom
Fierbeti toate aceste ingrediente cam 7 minute si inspiropati blatul cu siropul rezultat. Intre timp trecem la prepaparea cremei si a sosului de fructe de padure, pe care le vom adauga pe primul blat. 
Ingrediente pentru crema
3 galbenusuri
150 g. zahar pudra
un pachet de unt (200 gr)
4 linguri de cacao
Mixati untul cu zaharul pudra, iar cand acesta a capatat o consistenta cremoasa, adaugati pe rand galbenusurile, iar la final cacaua.
 Fructe de padure - 300 gr
O jumatate de pliculet de gelatina
3 linguri de zahar
Fructele de padure (eu am avut congelate - aviz amatorilor, se gasesc la Auchan, la un pret mai mult decat rezonabil, 10 lei/kg) le-am amestecat cu zaharul si cu o jumatate de pliculet de gelatina si le-am tinut, pe foc mic, cam doua minute. Dupa ce s-au racit putin le-am adaugat peste primul blat.
 Am mai asteptat cateva minute, sa se racoreasca bine, si am adaugat crema de unt si cealalata jumatate de blat. Am mai insiropat putin si am adaugat un strat de glazura de ciocolata cu lapte. Peste am adaugat trufele homemade pe care le voi posta in retata urmatoare. Dupa o noapte la frigider arata cam asa.
Si o feliuta am pastrat-o pentru voi, cei care va rupeti putin din timpul vostru ca sa ma vizitati! Va pup pe toti!
BON APPETIT!

Comentarii

  1. La multi ani cu intarziere sotului ta ! Arata bine tortul pregatit de tine!
    PS multumim pt felia de tort!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim mult, Angela, dar adevarul e ca nu l-am pregatit singura, Dan m-a ajutat foarte mult la tortul de ziua lui :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Bravo lui !Asa si trebuie ,doar ai pregatit doua ! si nu e asa simplu!

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta e adevarat, Angela. Chiar nu e simplu. Nu stiu cand o sa mai repet experienta asta. Desi a fost foarte delicios e si destul de migalos. Te pup cu drag

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna!
    De unde pot cumpara o forma de tort cu pereti detasabili?

    RăspundețiȘtergere
  6. Salutare, imi cer scuze ca de abia acum raspund, dar nu am vazut comentariul. Daca nu ai rezolvat problema deja, raspunsul era de la orice hypermarket. Scuze de delay :(

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare