duminică, 20 martie 2011

Aromele Olimpului

Spanakopita
Am vreo cateva carti de bucate cu specialitati grecesti. De departe, una dintre retetele care se gaseste la loc de cinste in toate cartile este spanakopita. Pe romaneste fie spus, o placinta cu branza si spanac de imi lasa gura apa numai cand ma uit la poze si imi amintesc ce buna a fost. Eu zic sa o incercati si voi, neaparat, mai ales ca e vremea spanacului. Va sfatuiesc insa, pentru un gust mai intens, sa faceti un drum pana la piata si sa cumparati din acela cu frunza mica si frageda de la tarani. In rest ce sa mai zic despre spanakopita? Va las pe voi sa vedeti.
Ingrediente
1 pachet de foi de placinta
150 gr unt topit
600 gr branza feta (dar puteti folosi si un amestec de branza de vaca si oaie sau capra)
250 gr smantana
3 oua
1 lingura de gris
500 gr spanac
1 legatura de marar
Am spalat bine spanacul si l-am tocat, nu foarte marunt.
Am amestecat branza cu smantana, un ou, spanacul, grisul si mararul.
Foile se ung fiecare cu unt topit.
Dupa ce am uns jumatate din foile din pachet, am pus compozitia de branza.
Procedam la fel si cu restul de foi, dupa care batem bine cele doua oua ramase si taiem placinta.
Dam la cuptor pentru 35 de minute la foc mediu spre mic. E o nebunie de placinta, buna si a doua zi. Perfecta de luat si la un picnic.
 Remake-ul o sa se intample foarte curand.
BON APPETIT!

15 comentarii:

  1. Imi place ca ai folosit spanac crud.Cred ca spanacul e una dintre putinele verdeturi care nu imi place congelata ,isis schimba gustul .De ce nu participi cu aceasta reteta la concursul lui Anca cu reteta din pasta fillo? daca vrei te ajut cu traducerea! http://matrioskadventures.wordpress.com/2011/02/19/concorso-raccolta-ricette-con-la-pasta-fillo/

    RăspundețiȘtergere
  2. Ceau, Angela, iti multumesc mult de aprecieri. Nici eu nu suport spanacul congelat, mi se pare oribil: o pasta verde, baloasa, fara gust. La concurs se poate participa si cu reteta in romana sau doar in italiana? In engleza nu e voie?

    RăspundețiȘtergere
  3. Se poate si in engleza ! Poti sa-i scrii lui Anca si sa o intrebi ,ea e romanca ,iti trimit pe messenger adresa ei !

    RăspundețiȘtergere
  4. ha ha, ce coincindta, in timp ce citeam mailul de la angela in care-mi spunea de reteta ta aveam si eu o spanakopita in cuptor:). E f faina reteta ta si mi-ar face mare placere s-o pui la concursul de retete cu pasta fillo. daca vrei poti si in engleza dar si in italiana, daca vrei te pot ajuta cu traducerea. mai e o tipa grecoiaca care vrea sa participe cu o reteta, are siteul in engleza si o sa-i traduc in italiana. ce zici? te astept.

    RăspundețiȘtergere
  5. Asta e mancarea preferata a lui Popeye Marinarul :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Angela - ai fost pe aceeasi lungime de unda cu Anca :))) O sa traduc reteta in engleza si o sa discut cu Anca
    Anca - se pare ca toate trei am fost pe aceeasi lungime de unda, dovada faptul ca si tu ai copt o placinta cu spanac chiar azi
    Va pup pe amandoua!
    Ghery - Cred ca asta e mancarea preferata a lui Popeye http://madamelechef.blogspot.com/2011/02/im-popeye-sailor-man.html

    RăspundețiȘtergere
  7. foarte buna combinatia,trebue sa fac si eu

    RăspundețiȘtergere
  8. eu nu am citit reteta... :P insa am vazut pozele ... tu mi-ai facut pofta de placinta cu mere... in seara asta te urasc...

    RăspundețiȘtergere
  9. Perfect ,ma bucur ca v-am fost de folos!

    RăspundețiȘtergere
  10. Zippo - E bun asa :))) Eu fac placinta cu branza si tu ai pofta de placinta cu mere :)))
    Angela - multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  11. Daraga Mirela

    nu prea imi place cu branza.. dar daca binevoiesti sa-mi dai tu placinta cu branza... nu am sa te refuz... :D
    Dar totusi vezi poate schimbi branza cu mere... :P

    RăspundețiȘtergere
  12. :))) Cred ca o sa o schimb cu pere. Maine asta am in program. Foietaj cu pere si miere :D

    RăspundețiȘtergere
  13. daca imi dai sa gust ... iti spun daca mere sau nu si cu miere si cu pere.. :P

    RăspundețiȘtergere